فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال سوم شماره 4 (پاییز و زمستان1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد شریعتی، مسعود یونسیان، علی دادگری صفحه 2
    مقدمه
    با توجه به اهمیت مدیریت اقتصاد در آموزش ضرورت دارد تا به دنبال راهی برای مدون نمودن علمی چگونگی اختصاص بودجه در دانشکده های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی بود. در این پژوهش با استفاده از «نظریه کارفرما – مجری»، پژوهش گران با هدف تعیین شاخص هایی برای تخصیص بودجه در دانشکده های مختلف دانشگاه علوم پزشکی مبتنی به اصول علمی مدیریت و اقتصاد به انجام این پژوهش اقدام نمودند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی به صورت تشکیل جلسات صاحب نظران و به روش دلفی انجام گردید. با مطالعه روش های تخصیص بودجه کشورهای مختلف و با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر دانشگاه و دانشکده های تحت پوشش، شاخص های تخصیص بودجه تدوین گردیدند.
    نتایج
    تخصیص بودجه آموزش در دانشگاه علوم پزشکی منتخب، متناسب با عملکرد دانشکده ها، تعداد اعضاء هیات علمی، تعداد دانشجویان و مقطع دانشجویان و هزینه بری رشته نبوده است. بررسی ها نشان داد تخصیص اعتبارات هر دانشکده بیش تر معطوف به میزان هزینه های سال قبل و قدرت چانه زنی روسای دانشکده ها بوده است و برونداد حاصل از عملکرد کم تر به عنوان شاخص به کار برده می شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، اقداماتی نظیر چانه زنی و توجی هات کلامی برای افزایش سهم دانشکده از بودجه کل دانشگاه در دانشگاه علوم پزشکی منتخب برای انجام این پژوهش جای خود را به ارایه مستندات و عملکرد در جهت توسعه و حتی ارتقاء کیفیت آموزش داد. این مطالعه نشان داد مناسب ترین شاخص برای تقسیم منابع مالی آموزش بین دانشکده های مختلف یک دانشگاه، بر اساس تعداد دانشجو و هزینه بری هر رشته و مقطع می باشد. در این مطالعه ضرایب هزینه بری رشته و مقطع تعیین و بومی شد.
    کلیدواژگان: شاخص، تخصیص منابع، نظریه کارفرما - مجری، منابع مالی آموزش، دانشگاه، آموزش پزشکی، مطالعه کیفی
  • امیراشکان نصیری پور، سید جمال الدین طبیبی، پوران رئیسی، محمد امیری * صفحه 9
    مقدمه

    این پژوهش به منظور طراحی الگوی برنامه ریزی عملیاتی برای سطح اول شبکه های بهداشتی درمانی ایران در سال 1387 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کاربردی که به شیوه توصیفی- تطبیقی انجام شده است تعدادی از کشورها و سازمان های بین المللی دارای نظام فراگیر برنامه ریزی و تعدادی از سازمان های منتخب داخلی مورد بررسی قرار گرفتند. داده های مورد نیاز کشورهای منتخب، از طریق فرم جمع آوری داده ها و در سازمان های داخلی از طریق مصاحبه گردآوری شده و الگوی اولیه بر اساس آن ها ارایه گردید. الگو از طریق روش دلفی به آزمون گذاشته شده و با نظر خبرگان تغییرات لازم در آن صورت گرفته و الگوی نهایی ارایه گردید.

    نتایج

    کلیه سازمان های خارجی و منتخب داخلی دارای سیستم برنامه ریزی بوده ولی هیچ یک از واحدهای سطح اول مراقبت های بهداشتی ایران دارای سیستم برنامه ریزی منسجم نبوده و از الگوی خاصی پیروی نمی کردند. در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایران نیز از سال 1387 الگویی نرم افزاری برای برنامه ریزی عملیاتی در سطح ستادی مورد استفاده قرار گرفته ولی در سطوح پایین تر به خصوص مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی الگویی وجود نداشت. در کلیه کشورهای منتخب الگوی برنامه ها شامل عنوان، اهداف یا نتایج مورد انتظار، زمان بندی، فعالیت ها و نظام بودجه بندی و پایش و ارزشیابی بوده ولی در الگوهای رایج کشور ایران گرچه اجزای یادشده وجود داشت ولی مبناهای علمی در تدوین برنامه های عملیاتی به چشم نمی خورد. مکانیزم طراحی برنامه ریزی پیشنهادی اولیه دارای 8 مرحله بوده که پس از سه مرحله نظرسنجی خبرگان 7 مرحله مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از الگوی برنامه ریزی عملیاتی پیشنهادی می تواند به بهبود شاخص های عملکردی سطح اول شبکه های بهداشتی درمانی ایران منجر گردد

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، برنامه ریزی عملیاتی، شبکه های بهداشتی، درمانی
  • علی اصغر یارمحمدی، محمود مولایی*، سمیرا یعقوبی، فاطمه احمدی صفحه 15
    مقدمه

    سنگ های ادراری شکایتی شایع در ارولوژی هستند. در این مطالعه وضعیت تراکم استخوانی در بیماران دچار سنگ های کلسیمی با گروه شاهد مقایسه شده و هم چنین تراکم استخوانی مبتلایان به سنگ های ادراری بر حسب سن، جنس و نوع سنگ بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    در 85 بیمار مبتلا به سنگ ادرای و 85 فرد سالم، متغیرهایی شامل سن، قد، وزن، نمایه توده بدنی، نتایج resco-T وscore -Z حاصل از تراکم سنجی در دو ناحیه ی کمر و گردن استخوان ران ثبت شد. میزان اوریک اسید، کلسیم، پتاسیم، سدیم، اوره، کراتینین، فسفر، آلکالن فسفاتاز و پاراتیروئید هورمون سرم نیز ارزیابی و ثبت شد. علاوه بر این، مقادیر ادرار 24 ساعته هر یک از بیماران مورد مطالعه از جهت کراتینین، اگزالات، سیترات، اسید اوریک، کلسیم، اوره و حجم کلی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    تراکم ماده معدنی استخوان (Bone mineral density) در مهره های کمری و گردن استخوان ران در بیماران مبتلا به سنگ ادراری به طور معناداری کم تر گزارش شده است. این اختلاف پس از طبقه بندی بیماران و گروه شاهد به دو گروه هایپرکلسیوری و سطح طبیعی کلسیم ادراری نیز معنادار بود. طبق نتایج دانسیتومتری گردن استخوان ران و کمر، کاهش BMD (استئوپنی و استئوپروز) در زنان یائسه به طور معناداری بیش تر گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم رابطه بین هایپرکلسیوری و از دست دادن استخوان و این نکته که محدودیت در کلسیم رژیم غذایی نه تنها ایجاد سنگ را کاهش نمی دهد بلکه باعث بر هم خوردن تعادل کلسیم و از دست رفتن استخوان می شود، بنابراین محدودیت کلسیم رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه پیشنهاد نمی شود.

    کلیدواژگان: سنگ های ادراری، هایپرکلسیوری، محدودیت کلسیم رژیم غذایی
  • مرتضی صادقی، سیمین همتی صفحه 20
    مقدمه
    ماتریکس متالو پروتئینازها-9 (MMP-9) آنزیمی با فعالیت پروتئازی است که تاکنون عملکرد آن در ایجاد چندین سرطان گزارش شده است. با توجه به رابطه مقدار فعال این آنزیم و سرطانی شدن سلول ها در این مطالعه ما به بررسی میزان پلاسمایی این آنزیم در بهبود یا پیشرفت و متاستاز بیماری سرطان پستان پرداختیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه میزان بیان MMP-9 در پلاسمای نمونه خون گرفته شده از 98 بیمار دارای سرطان پستان در دو مرحله تشخیص بیماری و بعد از درمان از طریق زیموگرافی کمی ژلاتین (Gelatin quantitative zymography) بررسی شد.
    نتایج
    از کل 80 بیماری که به درمان پاسخ مثبت نشان دادند در 76 نفر غلظت پلاسمایی MMP-9 فعال بعد از درمان کاهش محسوسی نسبت به زمان تشخیص بیماری نشان داد و در 4 نفر از این بیماران هیچ تغییر در میزان MMP-9 پلاسمایی قبل و بعد از درمان مشاهده نشد. هم چنین در 18 نفر از بیماران که عود مجدد بیماری را نشان دادند (6 نفر سرطان پستان اولیه و 12 نفر متاستاز به دیگر نواحی) این میزان نسبت به قبل از درمان افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان دهنده وجود ارتباط بسیار مثبت بین سطح پلاسمایی این آنزیم و بهبود یا بدخیمی سرطان پستان در گروه مورد مطالعه است و طبق یافته های ما میزان MMP-9 فعال پلاسمایی می تواند به عنوان عاملی سودمند برای بررسی وضعیت پاسخ بیماران سرطان پستان به درمان، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیان MMP، 9، پیشرفت تومور، سرطان پستان
  • بهمن چراغیان، مالک فریدونی مقدم، شهرام برازپردنجانی، نفیسه باورصاد صفحه 25
    مقدمه
    اضطراب امتحان یک پدیده شایع در میان دانشجویان و از جمله مشکلات نظام آموزشی محسوب می شود. با توجه به تاثیر اضطراب امتحان بر عملکرد تحصیلی افراد این مطالعه با هدف تعیین اضطراب امتحان و ارتباط آن با عملکرد تحصیلی در دانشجویان پرستاری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که بر روی 150 نفر از دانشجویان پرستاری مشغول به تحصیل در دانشکده پرستاری آبادان در سال 1386 انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ای مشتمل بر دو قسمت: ویژگی های دموگرافیک و پرسش نامه اضطراب امتحان (Test Anxiety Inventory) بوده که به روش خود ایفا در زمان برگزاری امتحانات پایان ترم تکمیل گردیدند. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی و آزمون من ویتنی و نیز ضریب هم بستگی اسپیرمن توسط نرم افزار 13.0 SPSS انجام شد.
    نتایج
    میانگین نمره اضطراب امتحان دانشجویان در این پژوهش 2/23± 9/30 بود. 14% دانشجویان اضطراب امتحان نداشتند، 7/48% اضطراب کم، 34% اضطراب متوسط و 3/3% اضطراب امتحان زیاد داشتندکه در مجموع 86% از دانشجویان دارای درجاتی از اضطراب امتحان بودند. در این مطالعه ارتباط معنادار آماری بین اضطراب امتحان با عملکرد تحصیلی (معدل کل) (13/0=P)، سن (84/0=P)، وضعیت تاهل (053/0=P) و مقطع تحصیلی دانشجویان(057/0=P) به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    نظر به شیوع بالای اضطراب امتحان در دانشجویان، توصیه می شود ضمن توجه ویژه به این پدیده، پژوهش های بیش تری جهت شناسایی عوامل مرتبط با آن و ارایه ی راهکارهایی جهت کاهش آن در دانشجویان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، عملکرد تحصیلی، دانشجوی پرستاری
  • بهروز خندان دل، خدیجه علی آبادی، داریوش نوروزی، امیر کساییان صفحه 30
    مقدمه
    مواد آموزشی مبتنی بر تاثیرات روانشناختی باید هم از نظر عناصر مجزا و هم ترکیب قدرت تخیل را بپروراند، حواس را تقویت کند و برانگیزانند، باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رنگ بر میزان یادگیری در فیلم های آموزشی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از میان 1777 دانش آموز پایه چهارم مدارس دولتی شاهرود به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی 8 کلاس (241 دانش آموز) و از فصول کتاب علوم 4 فصل انتخاب شده و 8 فیلم در رابطه با محتوا به صورت سیاه و سفید و رنگی تولید و پس از نمایش فیلم ها، آزمونی حاوی 10 سوال بر مبنای محتوای فیلم های آموزشی گرفته شد. پس از آزمون، میانگین نمرات با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد. هم چنین 30 نفر از دانش آموزان یک ماه بعد از آزمون اولیه، مجدد به منظور بررسی پایداری یادگیری به وسیله فیلم های رنگی مورد آزمون قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات دانش آموزانی که فیلم رنگی دیده اند برابر با 68/3 و در دانش آموزانی که فیلم سیاه و سفید دیده اند برابر با 39/3 می باشد که اختلاف آن ها معنادار می باشد. در بررسی یک ماه بعد از نمایش فیلم های رنگی، اختلاف معناداری بین میانگین نمرات آزمون در دو مقطع زمانی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    امروزه با توجه به نیاز روزافزون مراکز آموزشی فنی، علمی و دانشگاهی به رسانه های آموزشی و از طرفی دسترسی آسان و ارزان به انواع ابزارهای تولید فیلم که حتی قابل نصب در کامپیوترهای شخصی می باشد، پرداختن به اختصاصات فیلم های آموزشی ضروری به نظر می رسد. لذا پیشنهاد می شود در تولید رسانه های آموزشی استفاده از انواع رنگ ها به طور علمی، مورد توجه کارشناسان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رنگ، فیلم های آموزشی، یادگیری
  • رقیه گرزین، سیدمنور یزدی صفحه 35
    مقدمه
    سروصدا یکی از مهم ترین منابع فشار های زندگی محسوب می شود به طوری که نتایج حاصل از پژوهش های محققین نشان داده است که صدای مزاحم علاوه بر اینکه از نظر جسمانی می تواند به کاهش شنوایی، افزایش فشارخون و افزایش آسیب پذیری منجر گردد، یک عامل استرس زای محیطی بوده و حوزه ی شناخت و عملکرد شناختی را نیز متاثر می نماید به نحوی که سبب کم شدن دقت در فعالیت های مغزی و ناهماهنگی درکارهای فکری و فهم مطالب می گردد، این ناهماهنگی و بی دقتی به خصوص در زمینه ی راهبردهای حل تکلیف و منحرف کردن توجه از جنبه های متفاوت آن بیش تر مشهود است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 36 نفر از دانشجویان دوره ی کارشناسی دانشگاه الزهراء (س) که دامنه ی سنی آن ها بین 19تا 24 سال است، انجام گرفت و نمرات دانشجویان در آزمون استدلال منطقی آیزنک، هنگامی که در معرض سروصدای ترافیک تهران قرار گرفته بودند، مبنای محاسبه قرار گرفت. میانگین نمرات آزمون استدلال آیزنک با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه با هم مقایسه شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد بین میانگین های عامل تکلیف پیچیده ی گروه های پژوهش تفاوت معناداری وجود دارد. بدین معنا که گروهی از دانشجویان که در معرض سروصدای متناوب قرار گرفته بودند در حل مسایل پیچیده، عملکرد ضعیف تری نسبت به سایرین داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد تکالیف شناختی پیچیده از سروصدای غیر قابل پیش بینی اثر می پذیرد لذا باید برای کنترل سروصدای محیط های کاری، فکری و آموزشی که در آن افراد در معرض این نوع سروصدا قرار دارند و هم زمان به فعالیت های شناختی مشغولند، تدابیری اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: سروصدا، حل مساله، تکالیف پیچیده
  • رضا چمن، مسعود یونسیان، امیر حاجی محمدی، مهشید غلامی طارمسری صفحه 39
    مقدمه
    این مطالعه به منظور تعیین شیوع فشارخون بالا و عوامل موثر بر آن در یک نمونه از جمعیت روستایی بالای 30 سال ایران که علاوه بر ساختار روستایی از تنوع قومی نیز برخوردار است، انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش مقطعی و با حجم نمونه 1500 نفر و با روش نمونه گیری خوشه ایدر جمعیت روستایی شهرستان آق قلا انجام شد. داده ها با توجه به ماهیت متغیرها از طریق مصاحبه، اندازه گیری و مشاهده گردآوری گردید. از روش رگرسیون لجستیک برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    نتایج
    شیوع فشارخون بالا به طورکلی 4/18 درصد برآورد گردید و زنان بیش تر از مردان مبتلا به این بیماری بودند و شیوع آن در قومیت ترکمن بیش تر از اقوام سیستانی و بلوچ بود. فشارخون بالا با چاقی و کم تحرکی رابطه معنادار داشت و با افزایش سن، شیوع فشارخون روند افزایشی نشان داد. عوامل خطر عمده برای فشارخون بالا عبارت بودند از: سن بالای 60 سال، BMI بالا، عدم تحرک فیزیکی و نسبت بالای دور شکم به دور باسن.
    نتیجه گیری
    شیوع بیش تر پرفشاری خون در قومیت ترکمن در درجه اول مربوط به افزایش وزن و BMI بالا و در درجه دوم ناشی از عدم تحرک فیزیکی کافی بوده است. فراوانی بیش تر عوامل خطر در زنان نسبت به مردان شانس ابتلا به فشارخون را افزایش داده بود نه جنسیت آن ها
    کلیدواژگان: فشارخون بالا، چاقی، شاخص توده بدنی، فعالیت فیزیکی، قومیت
  • مهری دلوریان زاده، احمد خسروی، ناهید بلبل حقیقی، حسین ابراهیمی صفحه 43
    مقدمه
    سوء تغذیه دوران کودکی آغاز بلوغ را به تاخیر می اندازد ولی از وقوع آن پیش گیری نمی کند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین شروع قاعدگی با شاخص های تن سنجی نوجوانان 11 تا 14 ساله می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 418 دانش آموز دختر مقطع راهنمائی (11 تا 14 ساله) در شهر شاهرود مورد برسی قرار گرفتند. نمونه ها به طور تصادفی ساده انتخاب و برای نشان دادن وضعیت تغذیه دانش آموزان از شاخص های تن سنجی قد و وزن برای سن، وزن، قد و شاخص نمایه توده بدن استفاده و سپس با استاندارد NCHS مقایسه شده است.
    نتایج
    در این مطالعه میانگین BMI در دختران قاعده شده 1/3±8/19 و در دختران قاعده نشده 0/3±6/17 بوده است. میانگین سن دختران قاعده شده 8/0±9/12 سال بوده و بین سن و شروع قاعدگی ارتباط معناداری مشاهده گردید (0001/0>P). 47% دختران در تابستان به بلوغ رسیده اند. میانگین وزن و قد دانش آموزان قاعده شده به ترتیب 5/8±7/48 کیلوگرم و 7/6±9/156 سانتی متر بوده است. بین وزن، قد، شاخص توده بدن و تن سنجی دانش آموزان و وضعیت قاعدگی ارتباط معناداری دیده شد (0001/0=P). با استفاده از آنالیز آماری تفاوت معناداری بین وضعیت قاعدگی با وضعیت اجتماعی و اقتصادی ملاحظه گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشانگر آن است که بین وضعیت تغذیه و سن بلوغ ارتباط معناداری وجود دارد. با توجه به اهمیت سن بلوغ پایین آمدن سن منارک و ایجاد میل جنسی و تاثیر شاخص های نمایه توده بدن و تن سنجی با شروع قاعدگی توجه به وزن ایده آل و تغذیه مناسب، تحرک کافی جهت این گروه آسیب پذیر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی وضع تغذیه، سن اولین قاعدگی، شاخص نمایه توده بدن، تن سنجی
|
  • Mohammad Shariati, Masoud Younesian, Ali Dadgari Page 2
    Introduction
    Regarding the importance of health economics in education, it is a bear necessity to justify and organize the process of resource allocation in health allied faculties in all medical universities. Applying the "Principal–Agent Theory", researchers sought to determine indicators for resource allocation in faculties in a university of medical sciences, based on principles of scientific management and economics.
    Methods
    In this qualitative study, using expert panel discussion and Delphi technique, researchers investigated many recourse allocation methods in universities all over the world and did their best to establish localized indicators for resource allocation in the university.
    Results
    Based on the findings of this study, resource allocation in a selected medical university was not in accordance with their performance, number of faculty members, number of students and the types (undergraduate & postgraduate) and costs of their programs. In this study, indicators for resource allocation were, mostly, based on last year costs of faculties and authorities. bargaining abilities in each faculty, but not based on their performance.
    Conclusion
    This research showed that bargaining and verbal justifications were replaced by documentation and improved performance in order to receive proper resources in the process of resource allocation. Moreover, this research showed that the best indicator to proportionate the financial resources among faculties in a university is to multiply the number of student by program cost weight in under and postgraduate curriculums. In this study, localized programs cost weights in the selected university were identified.
    Keywords: Indicator, Resource allocation, Principal, Agent Theory, University
  • Amir, Ashkan Nasiripour, Seyd, Jamaledin Tabibi, Pouran Raeisi, Mohammad Amiri Page 9
    Introduction

    This research was performed in 2008 in order to design an operational planning model for Iranian primary health care systems at level one.

    Methods

    In this applied study, which was done in a descriptive and cross-sectional manner, some countries and international organizations which had comprehensive planning systems and some local organizations were studied. The required data from the selected countries were collected through data collection forms, and for local organizations, the data were collected through interview, and the initial model was presented accordingly. The model was tested via Delphi technique and taking the authorities’ views into account, the required changes were made and the ultimate model was prepared.

    Results

    All the studied overseas and indigenous organizations had programming systems. However, none of the level-one Iranian primary health care units had a coherent planning system, and they did not follow any specific models. Since 2008, the model of operational planning has also been utilized by Iranian Ministry of Health, Care and Medical Education at headquarters levels; however, there was no model at lower levels especially in rural and urban health care centers. In all selected countries, the model of programs included title, objectives or expected results, schedule, activities, budget system and evaluation and monitoring indexes. Though these parts existed in the common models in Iran, no scientific basis could be observed in compiling the operational programs. The mechanism of designing the initial suggested operational planning had eight stages, but after three stages of reviewing by authorities, seven stages were ratified.

    Conclusion

    Utilizing the suggested operational planning model can enhance the level-one performance indicators of health care networks in Iran.

    Keywords: Planning, Operational planning, Health care system
  • Ali, Asghar Yarmohammadi, Mahmood Molaei, Samira Yaghoobi, Fateme Ahmadi Page 15
    Introduction

    Kidney stone is a common urologic complaint. In this study, bone density in stone formers was compared with that of a control group; bone density of stone formers was also analyzed based on age, sex and stone configuration.

    Methods

    In a group of 85 patients with upper urinary calcium stones and 85 healthy people, variables such as age, height, weight, BMI, T-score and Z-score results of bone densitometry of lumbar vertebrae (L2-L4) and femoral neck were recorded. The serum levels of uric acid, calcium, potassium, sodium, phosphor, alkaline phosphates and parathyroid hormone were also analyzed and recorded. Furthermore, all patients, 24-hour urine was studied for levels of cr, oxalate, citrate, uric acid calcium, urea and the total volume.

    Results

    Lumbar and femoral bone mineral density (BMD) was significantly lower in patients suffering from renal stone. This difference was also significant when the study and control groups were classified into hypercalciuric and normocalciuric ones. Based on the densimetric results of lumbar vertebrae and femoral neck, BMD reduction among menopause women was significantly greater.

    Conclusion

    Noting the lack of relationship between hypercalciuria and bone loss, and noting that a low-calcium diet not only has no proved role in renal stone prevention, but also it leads to calcium imbalance and finally bone loss, low-calcium diets are not suggested for renal stone formers.

    Keywords: Kidney stone, Hypercalciuria, Low, calcium diets
  • Morteza Sadeghi, Simin Hemmati Page 20
    Introduction
    MMP-9 (matrix metalloproteinase-9) is an enzyme with protease activity the performance of which in creating several cancers has been reported up to now. With respect to the relationship between the active form of this enzyme and occurrence of cancer, in the present study, we decided to assay the plasma level of this enzyme in recuperating or aggravating and metastasis of the breast cancer.
    Methods
    In this study, MMP-9 activity was measured by gelatin quantitative zymography in the euglobulin plasma of 98 patients in two steps of diagnosis and after treatment of cancer.
    Results
    From the 80 patients with positive response to treatment, in 76 persons, the MMP-9 significantly decreased after treatment compared to the time of diagnosis. Whereas in 4 patients, the MMP-9 plasma level did not show any change before and after the treatment. Also in 18 patients with recurrence, (6 persons with early breast cancer and 12 persons with metastasis to other tissues) this enzyme level increased, compared with the time of diagnosis.
    Conclusion
    Our results show a positive correlation between plasma MMP-9 activity and the treatment or metastasis to the other tissues. According to our findings, plasma MMP-9 level can be used as a useful factor for investigating the reaction status of breast cancer patients to the treatment.
    Keywords: Plasma MMP, 9 level, Tumor progression, Breast cancer
  • Bahman Cheraghian, Malek Fereidooni, Moghadam, Shahram Baraz, Pardejani, Nafiseh Bavarsad Page 25
    Introduction
    Test anxiety, a common phenomenon among college students, is one of the problems of educational systems. Because test anxiety affects academic performance, this study was performed to determine test anxiety and its relationship with academic performance among nursing students.
    Methods
    In this descriptive- analytical study, 150 students of Abadan Nursing College were selected in 2007. Data were collected via a two-component questionnaire including demographic data and the test anxiety inventory that were completed self-directedly during the final exams. The data were analyzed by SPSS (13.0) software, using some measures of central tendency and variability, Mann Whitney test and Spearman correlation coefficient.
    Results
    The mean score of test anxiety in students was 30.9± 23.2. Fourteen percent of participants did not have any test anxiety, 48.67% had low test anxiety, 34% had moderate test anxiety and 3.33% had severe test anxiety. In sum, 86% had some degrees of test anxiety. In this study, no significant relationship was found between test anxiety and academic performance (r= -0.12, p= 0.13), nor between test anxiety and age (P= 0.84,), nor between test anxiety and marital status (P=0.053), nor between test anxiety and level of education (P=0.057).
    Conclusion
    Regarding the high prevalence of test anxiety in students, far further research is recommended to identify factors relevant to this phenomenon and to present strategies to reduce it.
    Keywords: Test anxiety, Academic performance, Nursing student
  • Behrouz Khandandel, Khadije Ali, Abadi, Daryoush Nourozi, Amir Kasaeian Page 30
    Introduction
    Educational materials which are based on psychological effects should develop the power of imagination, reinforce the senses and be motivating, in terms of both the separate elements and their combination. This study aimed at investigating the effect of color in educational films on the amount of learning.
    Methods
    In this study, using random cluster sampling method, from among 1777 fourth-graders in state elementary schools in Shahroud, eight classes, and from the practical sciences textbook, four chapters were selected. Eight content-relevant black and white, and color films were also produced. Administering the post test with 10 questions, the results were analyzed using an independent t-test procedure. After one month, 30 students were selected and were evaluated for consistency of learning with color films.
    Results
    : The results showed that the mean of students who had seen color films was 3.68 and that of students who had seen black and white films was 3.39 which show a significant difference. In an investigation performed after a month of displaying color films, no significant difference was observed between the means of groups in the two temporal periods.
    Conclusion
    Nowadays, regarding the growing needs of educational, technical, and academic centers for educational media, and also the easy and inexpensive availability of film producing devices which can even be installed on PCs, it seems necessary to take into account the specifications of educational films. So, it is recommended that in producing educational media, the use of various colors be scientifically taken into account by authorities.
    Keywords: Color, Educational films, Learning
  • Roghaye Gorzin, Sayedeh, Monavar Yazdi Page 35
    Introduction
    Noise is one of the most important sources of life pressure so that results of scholarly research show that troublesome noise, in addition to physical harms such as hearing decrease, hypertension and increased vulnerability, is a stressful environmental agent impacting cognition and cognitive performance and causing precision decrease in brain activities and inconsistency in mental work and comprehension. This inconsistency and carelessness is especially more evident in task performance strategies and distraction than any other aspects.
    Methods
    36 undergraduate students in Az-zahra University with the age range of 19 – 24 took part in this experimental study. Students’ scores on Eysenc logical test when they were exposed to Tehran traffic noise were obtained and analyzed through one-way ANOVA.
    Results
    Results showed a significant difference between the means of groups in complicated task performance. That is, compared to others, the students exposed to continuous noise had poorer performance in complicated tasks.
    Conclusion
    Results of the study show that complicated cognitive tasks are influenced by unpredictable noise; hence some strategies should be worked out to control the noise in working, thinking and educational environments where people are exposed to this kind of noise while performing cognitive tasks.
    Keywords: Noise, Problem solving, Complicated task
  • Reza Chaman, Masoud Yunesian, Amir Hajimohamadi, Mahshid Gholami Taramsari Page 39
    Introduction
    This study was conducted to determine the prevalence of hypertension and its associated risk factors in a rural population with ethnic variation.
    Methods
    This was a cross sectional study conducted in rural areas of Agh- Ghola in Golestan province. 1500 thirty-plus- year-old participants were selected by cluster sampling method. Due to the nature of the variables, the data were collected through interview, measurement and observation, and they were analyzed through logistic regression.
    Results
    The prevalence of hypertension was 18.4% and women suffered more from the disease than men did. Hypertension prevalence in Turkmen was greater than that in Baluchi and Sistani ethnic groups. There was also a significant relationship between hypertension and lack of physical activity, and with the age increase, the hypertension prevalence also showed an increasing trend. Major risk factors were: age over 60, high BMI, lack of physical activity and high proportion of abdominal to hip circumference.
    Conclusion
    The higher prevalence of hypertension among Turkmen was firstly because of the weight-gain and higher BMI, and secondly due to lack of physical activity. The higher susceptibility of women to hypertension was due to the higher frequency of risk factors among them, no the effect of their gender.
    Keywords: Hypertension, Obesity, Body Mass Index (BMI), Physical activity, Ethnicity
  • Mehri Delvarian, Zadeh, Ahmad Khosravi, Nahid Bolbolhaghighi, Hossein Ebrahimi Page 43
    Introduction
    Though not impeding it, malnutrition during childhood delays the menarche age. This study aimed at investigating the relationship between anthropometric parameters with menarche age of adolescent (11-14- year old) girls.
    Methods
    In this cross-sectional study, 418 middle school girls in Shahroud were randomly selected and studied. To demonstrate the participants, nutritional status, BMI was used for age, weight and stature, and then it was compared with NCHS standard.
    Results
    It was revealed that the mean of BMI (body mass Index) of menstruated girls was 19.8±3/1 and that of the non-menstruated participants was 17.6±3. The average menarche age turned to be 12.9±0.8. A significant relationship (P<0.0001) was found between age and incidence of menstruation. 47% of the participants experienced their menses in summer. The weight and height means of the menstruated participants were 48.7±8.5 kg and 156.9±6.7 cm respectively. A significant relationship (P=0.0001) was also found between weight, height, BMI and anthropometric parameters of the students, and their menstrual conditions. Statistical analysis also showed a significant relationship between menarche status and socioeconomic condition.
    Conclusion
    The results of this study indicate a significant relationship between nutritional status and menarche age. Due to the importance of menarche age, its decline and creation of sexual desire, and noting the important effects of BMI and anthropometric parameters on menarche age, special attention should be paid to ideal weight, proper nutrition and sufficient physical activities in this high-risk group.
    Keywords: Nutritional status, Menarche age, BMI, Anthropometric Parameters